Armand van Ommeren
Kerkstraat 56
4854 CG Bavel (NL)
0161-432 451
armand@quadrevisie.nl
KvK Breda 20064173
BTW/VAT/MwSt/TVA:
NL 801791030.B01
Wim Molema
Steenhuis 9
9932 CH Delfzijl
06 543 64 916
wim@quadrevisie.nl
KvK 70691622
BTW/VAT/MwSt/TVA:
NL072252455B02
Terug naar de homepage >

     Peter J. Walker - de geniale ontwikkelaar en oprichter van
      The Acoustical Mfg. Company in Huntingdon - "Mr. Quad" dus.
I - Inleiding


Armand van Ommeren schrijft al sinds 1974 voor allerlei bladen over audio, video, fotografie en muziek; in kleinere kring ook over de geschiedenis van Mercedes-Benz. Dat schrijven begon, als voor zo velen, bij Radio Bulletin van De Muiderkring in Bussum onder de leiding van de toenmalige hoofdredacteur Jhr. P.J.H. Roλl, een bijzonder aimabele, intelligente en eigenzinnige man.

Na goed 20 jaar bij de omroep te hebben gewerkt (Wereldomroep en NOS-TV) begon hij in 1986 het bedrijf Technotekst dat gespecialiseerd is in het schrijven en vertalen van handleidingen en brochures op technisch gebied. Talloze bekende merken betrekken handleidingen van Technotekst.

In 2006 werd puur uit liefhebberij begonnen met de revisie van oude Quad versterkers, voornamelijk omdat de gedachte dat deze apparatuur op de vuilnisbelt zou belanden me dwars zat. Vooral de 3 serie is nog altijd een topproduct, maar gezien de leeftijd wel aan een stevige opfrisser toe, zoals u kunt lezen in het verhaal van Ruud Janssen elders op de site. Het uitgangspunt is steeds het product in stand te houden en alleen kleine verfijningen toe te passen: een nieuwe versterker in de oude jas spreekt me niet aan.


Studio 6 - 13 mei 1969 Studio 6 Wereldomroep

Armand - Een recente foto van Armand van Ommeren


Studio 4 Wereldomroep ca. 1970 - Zuid-Afrikaanse uitzending

Studio 7 Wereldomroep ca. 1970 - met regisseur Harry Kliphuis


1987 - Osaka - Bij Matsushita - Uitleg in het Centrum van de Toekomst

1990 - Bayonne - Op bezoek bij de Sony cassettefabriek


Op bezoek bij Bowers & Wilkins – introductie DM6 in 1976 - Peter de Ruig – adjunct directeur Audioscript bv (derde van links)
Armand van Ommeren – (vijfde van links) Tom Dunnebier – medewerker Audioscript bv – Later eigenaar Audiolab (achtste van links)
John Bowers – oprichter en eigenaar Bowers & Wilkins (negende van links) Jacques Cluysenaer – oprichter/directeur Audioscript bv (elfde van links)
Rudi Goudschaal – medewerker Audioscript bv (dertiende van links) Peter Hayworth – man van het eerste uur van Bowers & Wilkins (veertiende van links)
John Gilbert – Audioredacteur The Gramophone (zestiende van links) Mocht iemand ontbrekende namen kunnen invullen dan graag een mailtje!Inmiddels weten steeds meer mensen de weg naar Bavel te vinden en zijn ook nieuwe ontwikkelingen op stapel gezet. Na het in details moderniseren van de voeding van de 303 en de 33 en het ontwikkelen en laten maken van nieuwe printen, staan nog de nodige nieuwe projecten op stapel. Vanzelfsprekend zijn alle kabels – signaal (DIN) en lichtnet (Bulgin) – leverbaar, ook verloopkabels.

Na heel lang de ESL (57) en de ESL 63 te hebben gebruikt, daarna een aantal jaren de Quad ESL 988, luister ik nu naar de ESL 63 in de versie van Quad Musikwiedergabe, in feite een normale gereviseerde ESL 63 maar met nieuwe panelen gefabriceerd door Quad Musikwiedergabe en een paar verbeteringen, zoals een verstevigd frame met muurvast gefixeerde elementen, als in hun topmodel, de ESL 63 QA. Uiteraard aangestuurd door een gereviseerde Quad 303 met een Accuphase C-200V voorversterker – altijd een zwak voor Accuphase gehad! De CD-speler is Accuphase DP-60. Verder een Accuphase T-108 tuner, TC-K6ES cassettedeck (een van de beste decks die er zijn), Marantz Professional CD-recorder en een Sony MD333ES MD-deck. Tenslotte een Technics SL-1200/2 met SME 3009 Improved en Denon DL304 element. Voor de oude banden gebruik ik op mijn werkkamer dan nog een Telefunken M15A studiorecorder – de mooiste recorder ooit gebouwd – en een Revox A-77 voor oude viersporen bandjes. Ook daar wordt geluisterd naar een Quad 33/303 aangevuld met een FM3 met KEF Cresta luidsprekers van de eerste serie en een Beogram 4000 platenspeler met MMC 20CL element.

Bij de revisie gebruik ik een Philips PM 3055 en een Hitachi V-425 oscilloscoop, Bang & Olufsen NM1 vermogen/ruismeter, Bang & Olufsen TG7 en TG8 toongeneratoren, drie Goertz Unigor 6E precisie FET-meters, Leader LDM 170 vervormingsmeter en een Kenwood SG 5150 AM/FM stereo generator.


Werkplek Bavel - Werkplek voor restauratie Quad elektronica in Bavel

Pand in Duitsland - Het pand van Quad Musikwiedergabe In Gering
(bij Koblenz) in Duitsland www.quad-musik.de

Steeds meer klanten vragen ook naar de reparatie en revisie van Quad ESL’s en daarvoor hebben we een samenwerking met Quad-Musikwiedergabe in Gering, Duitsland opgezet. Zij hebben destijds bij het faillissement van Quad in Engeland de productie apparatuur voor het maken van de electrostatische eenheden overgenomen en maken nu nieuwe elementen voor de ESL 57 en de ESL 63. Op dezelfde manier, maar met betere materialen dan vroeger. Het repareren of reviseren van een ESL is een secuur zaakje en meestal kostbaar; goedkope reparatie bestaat niet, daarvoor is de productiekwaliteit te gebrekkig en de leeftijd van de meeste exemplaren te hoog.
Elders op de site leest u er alles over.

Armand van Ommeren