I - Inleiding
Armand van Ommeren schreef sinds 1974 voor allerlei bladen over audio, video, fotografie en muziek; daarnaast ook over de geschiedenis van Mercedes-Benz en over de Russische geleerde Imanuel Velikovsky. Dat schrijven begon, als voor zo velen, bij Radio Bulletin van De Muiderkring in Bussum onder de leiding van de toenmalige hoofdredacteur Jhr. P.J.H. Ro l, een bijzonder aimabele, intelligente en eigenzinnige man. Inmiddels is het schrijven over audio er een beetje (veel) bij in geschoten: deels door tijdgebrek en ook omdat er in de bladen z veel onzin staat dat ik er niet meer tussen wil staan. En tot mijn aangename verrassing vinden de echt kwaliteitsbewuste muziekliefhebbers de weg naar Bavel!
Na goed 20 jaar bij de omroep te hebben gewerkt (Wereldomroep en NOS-TV) begon ik Technotekst dat is gespecialiseerd in het schrijven en vertalen van handleidingen en brochures op technisch gebied. Talloze bekende merken betrekken handleidingen van Technotekst.
In 2006 werd puur uit liefhebberij begonnen met de revisie van oude Quad versterkers, voornamelijk omdat de gedachte dat deze apparatuur op de vuilnisbelt zou belanden me dwars zat. Vooral de 3 serie is nog altijd een topproduct, maar gezien de leeftijd wel aan een stevige opfrisser toe. De ontwikkeling van verbeteringen, aanpassingen aan de moderne tijd gaat nog steeds voort; wel getrouw aan het oorspronkelijke ontwerp dat nog steeds geniaal kan worden genoemd. Het uitgangspunt is steeds het product in stand te houden en alleen kleine verfijningen toe te passen: een nieuwe versterker in de oude jas spreekt me niet aan. Deze activiteiten hebben ondertussen Technotekst geheel naar de achtergrond gedrongen.

Studio 6 - 13 mei 1969 Studio 6 Wereldomroep

Armand - Een recente foto van Armand van Ommeren

Studio 4 Wereldomroep ca. 1970 - Zuid-Afrikaanse uitzending

Studio 7 Wereldomroep ca. 1970 - met regisseur Harry Kliphuis

1987 - Osaka - Bij Matsushita - Uitleg in het Centrum van de Toekomst

1990 - Bayonne - Op bezoek bij de Sony cassettefabriek

Op bezoek bij Bowers & Wilkins introductie DM6 in 1976 - Peter de Ruig adjunct directeur Audioscript bv (derde van links)
Armand van Ommeren (vijfde van links) Tom Dunnebier medewerker Audioscript bv Later eigenaar Audiolab (achtste van links)
John Bowers oprichter en eigenaar Bowers & Wilkins (negende van links) Jacques Cluysenaer oprichter/directeur Audioscript bv (elfde van links)
Rudi Goudschaal medewerker Audioscript bv (dertiende van links) Peter Hayworth man van het eerste uur van Bowers & Wilkins (veertiende van links)
John Gilbert Audioredacteur The Gramophone (zestiende van links) Mocht iemand ontbrekende namen kunnen invullen dan graag een mailtje!
Quadrevisie van Armand van Ommeren is na zo n 16 jaar een begrip geworden, vooral dankzij de vele nieuwe onderdelen en constructies die voor de klassieke apparatuur werden ontwikkeld en toegepast. De verfijning van de Quad 33/303 is vrijwel afgerond en heeft geleid tot een aanzienlijk beter klinkend geheel dat uiteraard ook weer vele jaren levensduur tegemoet kan zien. Vanzelfsprekend zijn alle kabels signaal (DIN en Cinch) en lichtnet (Bulgin/IEC) leverbaar, ook verloopkabels, hoewel we die zoveel mogelijk vermijden.
Na heel lang de originele ESL (57) en ESL 63 te hebben gebruikt, daarna een aantal jaren de Quad ESL 988, luister ik nu alweer een jaar of zeven naar de ESL 63 in de versie van Quad Musikwiedergabe, in feite een normale gereviseerde ESL 63 maar met nieuwe panelen gefabriceerd door Quad Musikwiedergabe en een paar verbeteringen, zoals een verstevigd stalen frame met muurvast gefixeerde elementen, als in hun topmodel, de ESL 63 QA. Uiteraard aangestuurd door een gereviseerde Quad 303 met een Accuphase C-200V voorversterker altijd een zwak voor Accuphase gehad! De CD-speler is de Accuphase DP-55V. Verder een Accuphase T-108 tuner, TC-K6ES cassettedeck (een van de beste decks die er zijn), DENON CDR-1000 CD-recorder en een Sony MD333ES MD-deck. Tenslotte een Technics SL-1200/2 met SME 3009 Improved en Ortofon MC-20 Mk.II element. Voor de oude banden gebruik ik op mijn werkkamer dan nog een Telefunken M15A studiorecorder de mooiste recorder ooit gebouwd en een TEAC XR-300 voor oude viersporen bandjes. Ook daar wordt geluisterd naar een Quad 33/303 aangevuld met een FM3 met KEF Cresta luidsprekers van de eerste serie en een Beogram 4000 platenspeler met MMC 20CL element.
Bij de revisie gebruik ik een Philips PM 3055 en een Hitachi V-425 oscilloscoop, Bang & Olufsen NM1 vermogen/ruismeter, Bang & Olufsen TG7, TG8 en Radford toongeneratoren, drie Goertz Unigor 6E precisie FET-meters, Leader LDM 170 vervormingsmeter en een Kenwood SG 5150 AM/FM stereo generator.

Werkplek Bavel - Werkplek voor restauratie Quad
elektronica in Bavel

Pand in Duitsland - Het pand van Quad Musikwiedergabe In Gering
(bij Koblenz) in Duitsland www.quad-musik.de
Steeds meer klanten vragen ook naar de reparatie en revisie van Quad ESL s en daarvoor hebben we een samenwerking met Quad-Musikwiedergabe in Gering, Duitsland opgezet. Zij hebben destijds bij het faillissement van Quad in Engeland de productie apparatuur voor het maken van de electrostatische eenheden overgenomen en maken nu nieuwe elementen voor de ESL 57 en de ESL 63. Op dezelfde manier, maar met betere materialen dan vroeger. Het repareren of reviseren van een ESL is een secuur zaakje en meestal kostbaar; goedkope reparatie bestaat niet, daarvoor is de productiekwaliteit te gebrekkig en de leeftijd van de meeste exemplaren te hoog.
Elders op de site leest u er alles over.
Armand van Ommeren