quad versterker, quad luidspreker, revisie, ombouw, reparatie
Armand van Ommeren
Kerkstraat 56
4854 CG Bavel
The Netherlands
0161-432 451
armand@quadrevisie.nl
KvK Breda 20064173


<< Terug
 

Geluidoverlast


Zo langzamerhand krijg je het gevoel dat geluid, zeg maar lawaai, produceren een mensenrecht is. Op zomerse dagen rijden vele tientallen motorfietsen door het dorp waar de dempers uit heeft gesloopt, liefst ook vol gas door het 30 km gebied. Rustig in de tuin zitten gaat niet meer en s nachts moeten de ramen dicht omdat er altijd wel iemand is die een tuinfeestje geeft met naarmate de uren verstrijken steeds meer drank en decibels En dan de evenementen waarvan je de spreekstalmeester op meer dan een kilometer afstand kunt verstaan. Dat moet blijkbaar, want de bezoekers zijn kennelijk zo doof dat ze eigenlijk schriftelijk zouden moeten worden benaderd Om het voor de omgeving allemaal nog erger te maken, verstrekt de overheid vaak en gratis oordoppen, zodat het niveau van een evenement onbeperkt omhoog kan; jammer maar helaas voor de omgeving. Zijn we nu echt van lotje getikt? Misschien komt het nog eens zover dat we bij oversteekplaatsen harnassen uit te gaan reiken om de schade aan voetgangers te beperken...

Het lijkt inderdaad een mensenrecht: niemand doet iets aan die gesloopte knaldempers een APK voor motorfietsen is er niet, controle ook niet en evenementen zijn blijkbaar heilig. De regelingen rond burengerucht zijn al jaren geleden afgeschaft.

Een deel van de ellende is wellicht verklaarbaar uit het feit dat geluidniveaus worden gemeten en aangegeven in dBA wat een logaritmisch verhoudingsgetal is: 10 dBA mr is niet 10% meer maar tien keer zoveel! Negenhonderd procent mr dus! Zou je uitgaan van een veilig niveau van 80 dBA, dan is 90 dBA voor velen misschien niet zo erg veel meer, maar het is dus 10 keer zoveel! En 100 dBA is ng eens 10 maal zoveel, zodat 100 dBA liefst 100 maal zoveel is als 80 dBA. Negenennegentighonderd procent mr! Realistisch gezien is 80 dBA een redelijk veilige grens, maar als je je realiseert dat 90 dBA tien keer zoveel is, zal iedereen inzien dat tien keer zoveel niet meer veilig kn zijn. Is het u ook opgevallen dat op radio en TV zoveel reclame voor hoorapparaten wordt gemaakt? Hoe zou dt toch komen?

Bijkomend probleem is nog dat het accent bij veel overlast ligt op de lage frequenties en juist die leveren, door de grote uitslag van de luidsprekers en dus ons trommelvlies, het grootste gevaar op. Die lage tonen zijn vaak nog op kilometers afstand te horen. Misschien lijkt dan het niveau niet meer zo hoog, maar deze frequenties kunnen de slaap ernstig verstoren, vanwege de constante, soms niet eens hoorbare druk op de oren. En bedenk dat gehoorschade onherstelbaar is: er is geen medicijn en geen oplossing.

De rol van de overheid: die laat de producenten van het lawaai de belangrijkste stem hebben in het overleg rond geluidoverlast. Over motorfietsen wordt niet gepraat, geen agent die ze aanhoudt. En dat terwijl 25% van de jeugd al gehoorschade heeft opgelopen; het deert de overheid blijkbaar niet. De oordopjes worden als oplossing gezien, maar dat daarmee de overlast voor anderen alleen maar groter en breder verspreid wordt, interesseert blijkbaar ook niemand. En de kans zeg maar zekerheid op schade voor hen die ze niet dragen wordt daarmee gigantisch veel groter! Daarom hier een realistisch lijstje dat gelukkig door een aantal GGDs in ons land wordt gehanteerd.

Het wordt hoog tijd dat de overheid en alle betrokken instanties eens echt maatregelen nemen in plaats van kolen en geiten te sparen ten koste van het gehoor en de rust van velen. Heel bizar is tenslotte dat de geluidnorm voor warmtepompen van 60 dBA wordt verlaagd naar 40 dBA: daar ziet men het kennelijk wl in?


Niveau Factor Gehoorschade na Soort geluid
77 dBA Uitgangspunt Geen Luid gesprek
80 dBA 2x zoveel Na 8 uur Stadslawaai
83 dBA 4x zoveel Na 4 uur Verkeerslawaai
86 dBA 8x zoveel Na 2 uur Voorbij razende trein
89 dBA 16x zoveel Na 1 uur Voorbij komende vrachtwagen
92 dBA 32x zoveel Na 30 minuten Disco, popconcert, MP3 speler
95 dBA 64x zoveel Na 15 minuten Disco, popconcert, MP3 speler
100 dBA 200x zoveel Na 5 minuten Disco, popconcert, MP3 speler
103 dBA 400x zoveel Na 2 minuten Disco, popconcert, MP3 speler
110 dBA 2000x zoveel Direct Disco, popconcert, MP3 speler
120 dBA 20.000x zoveel Direct Disco, popconcert, MP3 speler

Hier wordt aangegeven hoeveel maal het niveau bedraagt t.o.v. de veilige waarde. De rode 103 dBA is dus 400 maal het veilige niveau van 77 dBA en wordt bij evenementen wel gehanteerd als veilig maximum.

Armand van Ommeren

<< Terug