quad versterker, quad luidspreker, revisie, ombouw, reparatie
Armand van Ommeren
Kerkstraat 56
4854 CG Bavel
The Netherlands
0161-432 451
06-225 68 967
armand@quadrevisie.nl
KvK Breda 20064173<< Terug
 

In Memoriam: Henri H. van Hessen

“Muziek is te belangrijk om aan technici over te laten”


Verscholen achter de schrijfmachines en kasregisters in de Witte de Withstraat te Rotterdam staan een paar vreemd uitziende, bronskleurige contrapties, nog het meest lijkend op de rugleuning van de stoelen van een Volkswagen kever, of op verwarmingsradiatoren. In de hoek er achter bevindt zich een bizar klein kantoortje met een al even bizar gevormd bureau dat er precies in past. We schrijven 1965 en ik ben voor het eerst op bezoek bij Henri H. van Hessen die blijkbaar de schrijfmachines en kasregisters niet opwindend genoeg vindt en veel meer affiniteit heeft met muziekweergave, waar hij met zijn plaatsgenoot en vriend Jan Kool vele jaren aan knutselde; vooral luidsprekers en pu-elementen hielden hen bezig.

Na kennis te hebben gemaakt met Peter Walker, oprichter van Quad – QUality Amplifier Domestic – kreeg het HiFi virus, destijds door Amroh heel juist ‘Werkelijkheids Weergave’ genoemd, hem pas goed te pakken: de elektrostatische luidspreker die Quad in 1955 introduceerde was – naast de vriendschap met Peter J. Walker, later ook Raymond Cooke (Kef) en Eddy Nakamichi – het belangrijkste item dat hem aansprak. Gek genoeg scheidden daar de wegen van Harry en Jan enigszins: Jan herkende en erkende de kwaliteiten van de ESL wel maar vond dat geen reden de conusluidsprekers de rug toe te keren en het experimenteren ermee te stoppen; bij Harry lag dat anders: hij vond na zijn kennismaking met de ESL al het andere maar behelpen.

Harry van Hessen was een cynicus: zeer intelligent, zeer weldenkend – het ging altijd om de menselijke inhoud – en één van de erudietste mensen die ik ooit heb ontmoet. In zijn cynisme liet hij zich wel eens meeslepen: gek als hij was op woordspelletjes, woordstrijd, ontaardde dat nog wel eens. Lees ik oude correspondenties met hem terug, dan begrijp ik nu hoe dat werkte – en kan er om lachen – maar ik begrijp ook waarom velen de relatie niet volhielden. Pas veel later zag ik dat het voor hem een spel was en dat hij het pas echt leuk vond als hij weerwoord kreeg. En op zijn eigen manier maakte hij dat goed met zijn volstrekt unieke humor en soms onverwachte steun in lastige zaken. De laatste jaren waren moeilijk, ik belde hem nog wel eens: hij was mild geworden en ik begon me te realiseren dat hij dat eigenlijk altijd al was. Kortom, een uitgesproken persoonlijkheid die de bloeitijd van de HiFi markeert en een zeer grote bijdrage heeft geleverd aan muziekweergave in Nederland. Harry van Hessen werd 89 jaar.

Armand van Ommeren
V.l.n.r.: H. Westerdorp van Kinotechniek n.v. (Sennheiser); L. Mayer Jr. van Tempofoon n.v. (Garrard en Radford); P. van Zanten van Norden (ERA); W. de Haan van AudiTrade n.v. (Thorens, Revox); G.P.A. Scheffens van NAHO n.v. (Lenco); G. Valks van Acoustical n.v. (Bang & Olufsen); M. van Geelkerken van Amroh n.v. (Elac, Wharfedale); H. van Hessen van TransTec n.v. (Quad); K. Tiethof van Inelco n.v. (Trio); J. Endenburg van EngaSound (Kelly en Fane) ; Foto: Jan Arends van De Muiderkring (Archief Hans Goddijn)

<< Terug