quad versterker, quad luidspreker, revisie, ombouw, reparatie
Tom van der Hoff
Lepelaarplantsoen 157
3145XD Maassluis
Netherlands
0031 105925363
tomvdhoff@gmail.com<< Terug
 

Restauratie – Tom van der Hoff


Inleiding
Wie aan cassettedecks denkt, denkt aan Nakamichi. Vele jaren lang stond dit Japanse merk voor het ultimo dat met cassettes bereikbaar was: vooral de topmodellen, te beginnen met de TT-1000 en als laatste mijlpaal de Dragon, kenden eigenlijk geen concurrentie. Na de komst van de CD verminderde de belangstelling voor cassettedecks, zeker toen ook de opneembare CD verscheen. Nu met Spotify en andere streaming diensten is de cassette helemaal op de achtergrond geraakt. Na de komst van schijven met hun gemakkelijke toegankelijkheid had de cassette sowieso het nakijken en ook MiniDisc kwam te laat om de opneembare CD nog in de weg te kunnen staan. Gezegd moet wel dat de vakpers MiniDisc onterecht in het verdomhoekje heeft geplaatst; naast de CD had MiniDisc als opnamemedium zeker een plaats verdiend voor mobiel gebruik en als montagemedium. Voor de goede orde: Quadrevisie heeft geen praktisch aandeel in de restauratie van Nakamichi en biedt uitsluitend een podium voor Tom en Nakamichi omdat het in dezelfde serieuze doelgroep valt als de restauratie van Quad apparatuur. Onnodig te zeggen dat ook mijn Nakamichi uit handen van Tom van der Hoff komt.

Nakamichi en Tom van der Hoff


Ondanks al die overwegingen zijn er nog heel wat mensen die een rijke verzameling cassettes hebben en ook al wil je ze op MiniDisc of CD zetten, je hebt daar toch een goed spelend deck voor nodig. En heel veel decks, ook die van meneer Nakamichi, zijn zo langzamerhand aan een hele, héle grote beurt toe. De fabrikant maakt al zeker 25 jaar geen decks meer en de service is dan ook helemaal opgedroogd. Een tijdlang deed Bowers & Wilkins in Engeland dat nog – zij waren Nakamichi importeur voor het Verenigd Koninkrijk – maar ook dat is al lang verleden tijd.

Voor hen die echt serieus hun 580 & 680 series, de BX, LX, RX, ZX, CR, DR, MR, Dragon, of CassDeck series weer helemaal in orde willen hebben, is er hoop: Tom van der Hoff, in de gouden jaren dé Nakamichi-man bij TransTec (waar is die mooie tijd gebleven….) wil voor echt serieuze liefhebbers die hun Nakamichi en de cassettes willen blijven gebruiken in beperkte mate deze unieke recorders compleet restaureren, zodat u ze in technisch onberispelijke staat terug krijgt.

Uiteraard hangt daar een behoorlijk prijskaartje aan, want sommige onderdelen die al vele jaren niet meer leverbaar zijn, moeten opnieuw worden gemaakt, zoals de tussenwielen met rubberen rand. Tom is een eigenzinnig mens – in de goede zin van het woord – en wil dat de decks worden gebracht en gehaald om vervoersschade te vermijden; details zoals termijnen en tijden uitsluitend in overleg. Neem contact op met Tom van der Hoff op tomvdhoff@gmail.com of 010-5925363.

Wie is Tom van der Hoff


Tom van der Hoff was in 1970 de eerste technisch medewerker in vaste dienst van TransTec aan de Schiedamse Vesthof in Rotterdam, toen nog uitsluitend importeur van Quad en Kef. Zijn verhaal:

Nadat TransTec in 1974 het importeur schap van Nakamichi verwierf, ging ik mij verdiepen in de achtergronden van de eerste Nakamichi cassette machines, de legendarische Nakamichi TriTracers 700 en 1000 die de vakwereld aardig in beroering brachten.

Een geweldige uitdaging voor mijn professie als (vliegtuig-) instrumentmaker, elektronicus en technisch analist. Zo ontwikkelde ik diverse meetapparaten en unieke meetcassettes ten behoeve van de Nakamichi service maar ook de cassette-industrie zoals bijvoorbeeld de TransTec Logaritmische Sweepgenerator, een bandspanning meetcassette, en natuurlijk mijn grote trots: de ontwikkeling van de Dragon+ meetrecorder (verkozen tot wereldstandaard voor absolute azimuth metingen), en talloze modificaties en aanpassingen om de Nakamichi machines te optimaliseren.

Toen TransTec in 2004 stopte met Nakamichi, werden onze klanten voor service doorverwezen naar Bowers & Wilkins in Engeland, maar dat ging niet altijd even goed, zodat TransTec mij vroeg om die trouwe klanten privé uit de misère te helpen.Aangezien ik bij TransTec altijd een erg gepassioneerde kwaliteitsfreak ben geweest, en ik thuis een professionele werkruimte en machines heb staan, heb ik er nog altijd lol in om die prachtige machines weer in ere te herstellen.


Uniek assortiment mechanische meetcassettesUit de oude doos van TransTecOverzicht


Standaard restauratie van alle typen: € 250

- Schoonmaken, smeren en afstellen van het loopwerk
- Gangbaar maken en kalibreren van de koppenbrug
- Controle en afstellen van de bandloop
- Afstellen slipkoppelingen en torque van de spoelen
- Vervangen van snaren
- Vervangen van de tussenwiel eenheid (indien nodig)
- Mechanische en elektrische optimalisatie
- Kalibreren en optimaliseren van weergave met originele testbanden
- Inregelen opnamedeel op gewenste bandsoort
- Herstellen aandrukrol houders en indien nodig vervangen aandrukrollen

Extra (na contact met de klant)

- Vervangen van de spoelmotor (reelmotor): € 100

Garantie op onderdelen: half jaar

<< Terug