quad versterker, quad luidspreker, revisie, ombouw, reparatie
Armand van Ommeren
Kerkstraat 56
4854 CG Bavel
The Netherlands
0161-432 451
06-225 68 967
armand@quadrevisie.nl
KvK Breda 20064173<< Terug
 

NPO op koersArmand van Ommeren © Quadrevisie © 2023Er is veel kritiek op het voortijdig uitlekken van de beslissing Op1 te laten verdwijnen. Een typerende formulering: “... het voortijdig laten uitlekken...”. Niet vanwege de absurde van bovenaf verordonneerde maatregel, nee het uitlekken en dan ook nog voortijdig. Foei!
Begrijp me niet verkeerd: van mij mag die hele doorgaans benedenmaatse rommel die zich “nieuwsshow” noemt sowieso de vuilnisbak in. Sinds vooral “Nova” (wijelen Clairy Polak!) en in mindere mate Pauw & Witteman. Welke eerste volgens mij onder druk van de politiek moest verdwijnen - hoezo geen staatsomroep en hoezo pluriformiteit? - net als dat het gesprek met de minister president alleen nog met uitgezochte NOS journalisten mocht worden gehouden. Jaren geleden had ik het in Luister al eens over “De pluriformiteit van het niets” en dat geldt nu meer dan ooit. Als je dan terugdenkt aan de echte actualiteiten rubrieken zowel op de radio als TV, Televizier, Radio Journaal, Hier en Nu, Brandpunt, enz., dan begrijp je dat het nu puur om amusement gaat – kijkcijfers!!! en we doen alsof we niet commercieel zijn. Het gaat niet om de inhoud, die is van ondergeschikt belang. Kijk eens naar Tagesthemen (ARD) of Heute (ZDF) Ter Zake (VRT) of Newsnight (BBC, moet ook krimpen!) Het is ook het huidige mengsel van nieuws en amusement dat veroorzaakt dat de echte inhoud als die erin zit, verloren gaat. Bij Barend & Van Dorp (en Jan Mulder) destijds lag dat toch wel anders. Nu is elke serieuze discussie een vergissing; elk item eindigt als het interessant dreigt te worden. En dan heb ik het nog niet eens over het overleg achter de schermen waar over de vragen wordt onderhandeld en welke omroep wat mag doen en met wie. Tel daarbij op de mediatraining van politici en je begrijpt dat het één grote farce is. Dat noemen we tegenwoordig “nieuwsgaring”, het is gewoon manipulatie, c.q. onwetend houden van de kijker/luisteraar, bewust of onbedoeld. En vergeet ook niet dat zelfs de hoogst gewaardeerde journalisten moeiteloos van de ene naar de andere omroep verhuizen. Hoezo “gebaseerd op overtuiging”? Zelfs de NVJ heeft het daar niet over. En hoe wou je een goed democratisch geheel krijgen als je zó met informatie omspringt?

Bij de Wereldomroep deed men dat op een gegeven moment ook: het onder Nederlandse luisteraars immens populaire Nederlands Nieuwsjournaal van Gerard de Haan en later Piet van Soest, werd naar het einde van de uitzending verschoven in de hoop, c.q. veronderstelling dat het luisteraars zou dwingen de gehele uitzending van 50 minuten te volgen. Gelukkig werd dat al snel weer hersteld door het direct na het nieuws en de (voortreffelijke) actualiteiten rubriek Context te zetten.

Het is mijn vaste overtuiging dat de NPO alleen maar is opgericht om een einde te maken aan ons bestaande omroepbestel. Net als bij het pensioenstelsel dat het beste ter wereld is (was?), moet het beste omroepbestel ter wereld waar iedereen in het buitenland jaloers op is, er aan geloven. Weg ermee. Even terzijde: àls het je al lukt om een buitenlander uit te leggen hoe ons bestel in elkaar zit, komen ze niet meer bij van het lachen en kijken je aan met een blik van “jullie zijn echt van het padje af”

PS: zie ook het stukje over de Spiegelzaalconcerten, elders op de site.

<< Terug