quad versterker, quad luidspreker, revisie, ombouw, reparatie
Armand van Ommeren
Kerkstraat 56
4854 CG Bavel
The Netherlands
0161-432 451
06-225 68 967
armand@quadrevisie.nl
KvK Breda 20064173<< Terug
 

Over opname gesproken...Armand van Ommeren © Quadrevisie © 2020

Dual 1019 Platenspeler
Inleiding en nawoord bij de bespreking van de Dual 1019 platenspeler door Jan Kool
Zoals velen weten heb ik jarenlang samenwerkt met Jan Kool en heel wat plezier en controverses met hem beleefd. Hij overleed in 1995 en ik denk er vaak aan terug: de nuchtere, op muziek gebaseerde instelling van Jan was verhelderend, iets dat we tegenwoordig erg missen; zelfs Gramophone is als het om audio gaat sinds het buiten gooien van Geoffry Horn nauwelijks interessant. Helaas is deze aimabele collega ook al overleden. Zie “Herinneringen” onder Quad Informatie op deze site.


Al lezend zie ik dat de redactie van Radio Bulletin, zoals de meeste, niet van artikelen af kon blijven: ze beperkten zich niet tot correctie van taalfouten, maar veranderden de sfeer en de stijl van de auteur. Jan schreef net als ik altijd in de ik-vorm: onze namen staan er toch boven? En Radio Bulletin was nu eenmaal het Amroh Bulletin en dus moest de door hen geïmporteerde Elac worden genoemd. Overigens prachtige spelers, daar niet van, maar geen partij voor de Dual. Wat ook gold voor Garrard en Lenco in die tijd. Aan de overkant van het kanaal stellen ze nog steeds dat de Japanners de ondergang van hun geliefde Garrard op hun geweten hebben, niets is minder waar: Dual vaagde ze gewoon weg en dat begon met de Dual 1019. De Garrard LAB 80 die Jan ook noemt, was totaal geen partij voor de 1019.


De Dual 1019 heb ik zelf ook jaren gebruikt en is nog steeds een juweel van een platenspeler, net als heel wat opvolgers zoals de Dual 1229 (elders op de site) en de Dual 701 die ik nu gebruik: de arm is gewoon beter dan de SME 3009 Series 2 Improved.... Allemaal geweldige spelers en zwaar ondergewaardeerd door o.a. Catawiki. Gelukkig zijn er mensen die zich op de restauratie van deze spelers hebben geworpen. Zoek even en u vindt o.a. Dr. Dual en DP Audio en nog heel wat meer.


Zeer interessant is ook https://audio-creative.nl/projecten/restauratie-van-een-dual-701-platenspeler/2/ als u zelf iets wilt ondernemen. Staat ook een terecht lovende beoordeling van de speler op.


Wie had destijds gedacht dat deze spelers meer dan 50 jaar later nog steeds hoge ogen zouden gooien!


Klik op onderstaand .pdf icoon om de radio bulletin uit 1967 te bekijken.